Den største ære - reisen til Dalagatan 46

Lørdag 25.oktober 2008 gikk jeg for første gang inn i Astrid Lindgrens leilighet i Dalagatan 46. Det sitret og boblet innvendig. Jeg skal fortelle om hva jeg opplevde denne fine lørdagen i Vasastaden i Stockholm.

Det var et nydelig høstvær. Bladene på trærne i Vasaparken var i sin skjønneste høstdrakt. Det er noe av det vakreste jeg vet. Bladene er skjønne fargeklatter i spraglete gulrødt. Andreas, min yngste sønn, og jeg var ankommet Stockholm kvelden før. Vi hadde innlosjert oss i et rom på Hotel Tegnèrlunden.

Denne lørdagsmorgenen, etter frokosten i hotellets toppetasje med utsikt over Vasastaden, bega vi oss ut i Vasastaden for aller første gang. Det var utrolig spennende å gå gjennom de gater der jeg vet at Astrid gikk mang en gang i løpet av sitt lange, fantastiske liv. Vi stoppet i Tegnerlunden ved den vakre bysten av allrakäraste Astrid:bysten i tegnerlunden

Gjennom Tegnerlunden pleide Astrid å gå når hun skulle på arbeidet sitt som barnebokredaktør i Rabèn & Sjögren.  Ved siden av bysten står en benk. Her satt Bo Vilhelm Olsson i Mio, min Mio.

"Jag kände meg så ensam. Jag gikk och satte mig på en bänk i Tegnèrlunden".

Astrid Lindgren fikk ideen til fortellingen etter å ha sett en gutt sitte der. Han så bedrøvet ut, og Astrid kunne ikke glemme ham. Ut fra dette vokste boken Mio, min Mio. En meget vakker fortelling.

Deretter spaserte vi bortover til Dalagatan 46. Vi var tidlig ute. Den guidede turen i regi av Astrid Lindgren-sällskapet skulle ikke starte før kl. 12, og vi var minst en time før tiden. Men jeg klarte ikke å vente. Og --

--endelig! Der var leiligheten! Andreas tok bilde av meg foran inngangen:

img2213

Dette var et rørende øyeblikk, og vi som ikke var kommet innendørs engang...Her er noen flere bilder (hun bodde i andre etasje):

img22141


img22181


Deretter spaserte vi gjennom Vasaparken og ned til St:Eriks plan. Jeg ville nemlig også ta en titt på de stedene Astrid bodde før hun flyttet inn i Dalagatan. Jeg vet at den 9. mai skal det være en guidet tur for å se disse stedene, og jeg skulle selvsagt ha vært med på dette. Men det er ikke lett få det med seg når man bor så langt unna. Og i slutten av mai skal jeg dessuten en tur til Stockholm for å delta på årsmøtet i Astrid Lindgren-sällskapet.

Jeg hadde funnet fram til tre adresser. Aller første leilighet (hybel) hun hadde i Vasastaden var i Atlasgatan 9. Der flyttet hun inn i februar 1929, og slik ser huset ut:

img2227
I følge boken "Astrids bilder" (av Forsell, Ersèus og Strömstedt) bodde hun hele 73 år i Vasastaden. Hun var 21 år da hun kom hit. Her bodde hun frem til hun flyttet til St:Eriksplan 5, et steinkast unna:

img22251

Etter at Sture Lindgren og Astrid giftet seg i Vimmerby påskeaften 1931, flyttet de inn i Vulcanusgatan 12, også bare et steinkast unna. Sture hadde bodd i en hybel i samme oppgang, men nå flyttet de inn i en liten leilighet sammen. Og her bodde de helt til oktober 1941, da de flyttet til Dalagatan 46. Her er et bilde fra Vulcanusgatan 12:

img22321

Vi hadde fortsatt litt tid til overs før vi skulle møte opp, og stoppet i Vasaparken der det lekte mange barn denne lørdags formiddagen. Andreas hoppet og hoppet og hoppet på de flotte trampolinene i parken. Og, jada, jeg hoppet jeg også! For en super ting å ha i en park!

img2238


Men--
så var klokken straks 12 og vi tuslet oppover mot møtestedet på Astrid Lindgrens terrass:

img2223

Her møtte vi for første gang andre medlemmer og det var en hyggelig opplevelse. Vår eminente guide, Lena Törnqvist, fortalte litt innledningsvis før vi bega oss inn i leiligheten. Jeg har ikke tillatelse til å legge ut bilder jeg fikk ta der inne, men her kan man ta en titt:

http://www.astridlindgren.se/

Som jeg har nevnt her på bloggen tidligere var dette en meget sterk opplevelse. Særlig det å få stå ved hennes seng der hun døde...jeg måtte klype meg i hånden for at ikke tårene skulle sile. En FANTASTISK opplevelse. Alt i leiligheten er uforandret. Det var som om hun skulle bo der ennå. I gangen hang jakka...det var sterkt og flott!

Vi fikk sitte ned og Lena Törnqvist fortalte en god stund om Astrid. Hun var en meget god guide med masse kunnskap om Astrid. Det var veldig spennende å høre henne fortelle. Jeg kunne sittet og hørt på henne i timesvis.

Etterpå tok Lena oss med til Tegnerlunden der hun viste oss bysten og benken. Her er noen bilder av oss:

img2280


benken i tegnerlunden

img2283Og her forteller Lena:
bysten

TIl slutt endte vi opp utenfor de gamle lokalene til Rabèn & Sjögren, der Astrid arbeidet i mange år:

img2288

Tusen takk, Lena, for en superduper omvisning! Dette kommer jeg aldri til å glemme.

Vi møtes igjen --

i Vasastaden!

3 kommentarer

30.04.2009 kl.19:37

Dette var jo nesten som å få være med på turen selv!

Kristin

04.05.2009 kl.09:15

Morsomt å lese blogginnlegget ditt om turen din høst. Nå kan alle vandre i Astrid Lindgrens fotspor.

Wenche

04.05.2009 kl.22:54

Takk for et inspirerende reisebrev med mange fine fotografier. Jeg ble spesielt betatt av bysten i Tegnerlunden.

Skriv en ny kommentar

Hilde Charlotte Blomberg

Hilde Charlotte Blomberg

42, Ski

Medlem av Astrid Lindgren-sällskapet Cand.mag. og skribent

Kategorier

Arkiv

hits