En reise i Pippis fotspor

Som jeg skrev i forrige innlegg skulle jeg en tur til Røros denne uka. Men hva i all verden er koblingen til Astrid Lindgren? Ut fra overskriften har det noe med Pippi å gjøre. Men hva? Jo, deler av Pippi ble filmet nettopp på Røros! Pippi har altså vært i Norge.

For svenske lesere kan det være greit å avklare hvor i Norges land vi befinner oss. Røros er en liten by i fylket Sør-Trøndelag, i Midt-Norge, sør-øst for Trondheim. Røros ligger faktisk bare 4-5 mil fra Sverige. Opprinnelig var det gruvedrift på Røros og den er en av Europas eldste bevarte trebyer. Den er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Den verneverdige delen av byen er meget flott. Og Røros kirke er et kjent landemerke:

sett fra slegghaugen

Røros er dessuten hjemsted og inspirasjonskilde til forfatteren Johan Falkberget.

I denne byen har Inger Nilsson og de andre skuespillerne vært. I den norske avisen Dagsavisen har jeg kunnet lese et intervju med Inger Nilsson der hun sier følgende:

"Faktisk var det her i Norge det hele begynte for meg. De første scenene vi spilte inn, de hvor Pippi feirer jul, ble nemlig tatt opp på Røros, sier hun. Det var i 1969, da Nilsson var ni år." (Dagsavisen nettutgaven, 25.5.07: http://www.dagsavisen.no/kultur/article293295.ece). For å være pirkete, kan jeg informere om at korrekt år var 1968.

Så da kan du tenke deg hvor glad jeg ble over at vårt jobbseminar skulle holdes nettopp på dette stedet!

På hotellet fikk jeg tak i et lite hefte som heter "Rørosguide 2009-2010", og jeg startet umiddelbart å bla igjennom sidene. Kunne det stå noe om innspillingen? Og, til slutt fant jeg dette på side 14: "Hva med å (...) besøke Sleggveien der både Pippi og Blåfjell er spilt inn?" (Blåfjell er en norsk barnetv-serie). Dette var mer enn jeg hadde turt å håpe på. Slik fikk jeg altså vite eksakt sted for innspillingen. Dette var mandag kveld. Planen for neste dag (bortsett fra å delta på det obligatoriske jobbseminaret) var klar: Å spasere bort til Sleggveien. Heldigvis var veien avmerket på det lille kartet i heftet, og jeg så at det ikke kunne være særlig langt å gå. Røros sentrum er i grunn ganske så lite.

I seminarets første lange pause tirsdag denne uka, tok jeg med meg kartet og kameraet mitt. Oppdrag: Sleggveien. Først kom jeg til Kjerkgata med Røros kirke i bakgrunnen:

img2381

Så var det bare å følge denne veien tre kvartaler opp, og dernest ta til høyre og følge veien "Rauveta" over en liten bro. Og så var det første til venstre. Da kom man hit (og bak venstre hjørnet er Sleggveien):

fr sleggveien

Dernest runde hjørnet og ---

vips! Der var Sleggveien:

gateskilt

sleggveien

En nydelig og bitteliten gate:

fra toppen av sleggveien

i sleggveien

hus i sleggveien

fra toppen av sleggveien

Og tårene var selvsagt i øyenkroken...et rørende øyeblikk å være akkurat her.

Jeg kunne veldig gjerne tenke meg en tur tilbake til Røros, gjerne om vinteren. Så kan jeg jo lage meg en stor snøball og holde over hodet.

Men en så stor snøball som Pippi klarte å bære på strake armer, regner jeg ikke med å få til. Det gjør absolutt ingenting ---

for det morsomste er å vandre i Pippis fotspor!

Én kommentar

Astrid Lindgrens filmstjärnor

19.05.2009 kl.02:19

Hej!Jeg vill bare informera om denne hjemmeside; http://astridsfilmstjarnor.blogg.se :)

Skriv en ny kommentar

Hilde Charlotte Blomberg

Hilde Charlotte Blomberg

42, Ski

Medlem av Astrid Lindgren-sällskapet Cand.mag. og skribent

Kategorier

Arkiv

hits