Astrid Lindgren - Elsa Olenius rummet

Fredag den 29. mai ankom jeg solfylte Stockholm for å delta på det tidligere omtalte årsmøtet i Astrid Lindgren-sällskapet. Etter å ha vært en kort tur innom hotellrommet på SAS Strand hotell ved Nybrokajen, heiv jeg meg på bussen til Slussen på Södermalm. Derfra var det bare en holdeplass med tunnelbanan til Medborgarplassen, som var mitt mål for denne ettermiddagen. Jeg hadde nemlig avtalt med Karin Lundqvist på Medborgarplatsens bibliotek at jeg kunne komme innom Astrid Lindgren - Elsa Olenius rummet.

Her har du Medborgarplatsens bibliotek:

medborgarplats

Midt mellom flaggstengene står et monument over avdøde utenriksminister Anna Lindh. Det var her hun holdt sin siste tale. Det er ikke så lett å se det for det er laget av glass. Her kan du se litt nærmere:

a lindh

Det ble en litt spesiell følelse å stå der. Et flott minnesmerke var det virkelig.

Bakgrunnen for at jeg dro til Medborgarplatsens bibliotek  var at jeg tilfeldigvis fant info om samlingen på internett.  Det er en helt spesiell boksamling. Den består av Astrid Lindgrens bøker på ca 60 ullike språk. Hoveddelen av samlingen ble gitt av Elsa Olenius i 1981. Hun var en venninne av Astrid Lindgren, og fikk førsteutgaver med dedikasjoner. Man kan ikke låne bøker fra samlingen, men det er lov å titte på dem, slik jeg gjorde denne dagen. I første rekke er den ment til bruk i forskning. Det var fint å få se alle disse gamle bøkene, slik som den første Pippi-boka:

pippi


Jeg ble godt tatt i mot og fikk bruke lang tid på å glane på alle tingene de hadde der inne.

oleniussamling


img2509


img2510


img2500


På dette skapet er det hengt opp bilder fra åpningen av rommet, tipper det var på slutten av 90-tallet. Du kan se Astrid på bildene, selv om det kanskje er litt utydelig:

img2497


I og med at jeg dagen etter skulle ut på på Norröra der Saltkråkan er spilt inn, var det ekstra artig å finne denne engelske utgaven av "Vi på Saltkråkan":

img2505


Og selvsagt skrev jeg i gjesteboka (de som hadde vært der før meg, noen måneder tidligere, var studenter fra Bergen):

img2499


Og på veggen hang et flott innrammet fotografi av de to venninnene (for totalt uinnvidde kan opplyses at Astrid er til venstre og Elsa Olenius til høyre):


img2508

Elsa Olenius ble født i 1896 og var dermed 11 år eldre enn Astrid, men Elsa døde først. Det var i 1984. Elsa Olenius arbeidet i mange år som barne- og ungdomsbibliotekar ved Stockholms stadsbibliotek på Södermalm. Hun startet bokklubber, arrangerte eventyrstunder for barn og lot barn få dramatisere scener fra ulike bøker. Ut fra dette ble i 1942 Vår Teater startet opp, som var Sveriges første barneteater i kommunal regi. Teateret holder på den dag i dag, og de har kontor inne i Medborgarplatsens bibliotek. Elsa Olenius satt i juryen for flickboktevlingen der Astrid vant andreplass med det som ble hennes debutbok "Britt-Mari lättar sitt hjärta". Siden dengang var de nære venner for resten av livet.

Medborgarplatsens bibliotek er for øvrig et meget flott bibliotek. Astrid Lindgren - Elsa Olenius rummet holder til her, men det er ikke helt fritt tilgjengelig. Man kan få komme inn dersom man har en avtale. Det virket ikke så veldig vanskelig å få passere. Jeg kontaktet dem som sagt på forhånd, og sånn var det i boks. Det er mulig det hjalp at jeg fortalte at jeg er medlem i Astrid Lindgren-sällskapet.

Utenfor rommet stod det noen oppslagstavler om Medborgarplatsens barnbibliotek:

img2511


img2512


Denne samlingen er virkelig en unik perle.  Så tusen takk til de snille og imøtekommende ansatte ved Medborgarplatsens bibliotek!


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hilde Charlotte Blomberg

Hilde Charlotte Blomberg

42, Ski

Medlem av Astrid Lindgren-sällskapet Cand.mag. og skribent

Kategorier

Arkiv

hits